Portfolio of Richard Dawson, RIBA architect based in Bingley, West Yorkshire, providing architectural services and project management.

Refurbishment of a two storey terraced house in a conservation area

Before the refurbishment

Before the refurbishment

Location: Burley in Wharfedale, West Yorkshire

Brief:  A full design service to refurbish this traditional two storey stone built terrace house, upgrade the thermal efficiency and provide an extra bedroom.

Solution:  R Dawson Architect provided a design, planning and building regulations service in the Conservation Area.

After taking basic dimensions, existing drawings and a feasibility study sketch were prepared to use the space available.  The stair position was changed, an extra bedroom formed with a new en-suite bathroom and flexibility to form four bedrooms if desired and the existing rear lean to extension re modelled with a new kitchen.  The garage was converted back to a single garage and insulated to form a utility room and shower/WC on the ground floor.  A staircase was added and the roof space converted as a guest double bedroom with dormer window.

Transformation on a house in Burley in Wharfedale by an architect in Bingley

After its transformation creating a more spacious and energy efficient home

All the windows and doors were replaced with traditional sashes but using energy efficient glazing and a front porch was added as a draught lobby.  For budget reasons, only the north cold walls facing Main Street had internal thermal insulation added which also assisted sound reduction from the road.

A new full central heating system was installed with wood burners and a central extract ventilation system eliminating the need for window trickle vents in the replacement sash timber windows.  Wood burning stoves were installed with well insulated floors and walls and ceilings.

The new walls exceeded the thermal performance and the building regulations standards.  The house, which previously had little insulation, was improved with thermal dry lining where possible or where the room sizes were large enough to increase its energy efficiency and help to reduce bills.