Portfolio of Richard Dawson, RIBA architect based in Bingley, West Yorkshire, providing architectural services and project management.

A new detached house on a garden plot in Ilkley

Location: Ben Rhydding, West Yorkshire

New 4/5 Bedroomed House

Designs for a new 4/5 bedroomed home in Ben Rhydding

Brief:   The client wished to investigate obtaining planning permission in the side garden of the existing property for a new 4/5 bedroom detached house.

Solution: R Dawson Architect explored a number of options starting with sketch layouts, approximate sizes, draft elevations and street scene.

The garden is gently sloping with a lawn and has several mature trees with Tree Preservation Orders, an old gated entrance with mature beech hedge and other trees along the road and well defined, fenced boundaries.  A measured survey followed and an initial site investigation by the design team was carried out to ascertain ground conditions.  A tree report was also prepared by an arboriculturalist.

The house is designed as a traditional two storey dwelling with potential to extend into the roof space.  It’s positioned between existing houses and reflects space between buildings in line with planning policy, not exceeding existing ridge heights to the street frontage.

It is set back to allow for car parking and turning on the driveway and has an integral garage and private rear garden. The design aligns with older style Victorian houses with similar matching materials of render and stone with pitched roofs.  A new vehicle access from the road was created by agreement with Planning at Bradford Metropolitan District Council.

For energy efficiency, the aim is at least Level 4, Code for Sustainable Homes (CSH) by maximising fabric insulation standards to achieve low running costs.

The house has four large bedrooms, en-suite bathrooms, study, ground floor accessible WC and future bedroom space, a combined kitchen dining room, utility room and separate lounge and an integral garage.  To ensure future flexibility and access, it is designed with ‘lifetime homes’ features such as straight, low rise stairs with landings for a future stair lift.