Portfolio of Richard Dawson, RIBA architect based in Bingley, West Yorkshire, providing architectural services and project management.

Sports Club extension and upgrade

Location: Wibsey, West Yorkshire

Wibsey Rugby Club

Wibsey Rugby Club after its transformation to improve the facilities

Brief: Wibsey Rugby League club occupies a former public house, a Grade II listed building, on Wibsey High Street as their clubhouse which is also open to the public.   More changing rooms and better toilet provision were desperately needed due to popularity of the club house and an increasing number of teams, particularly in the junior sections.

R Dawson Architect was briefed to carry out a traditional two storey ‘infill’ extension to the existing building to improve the facilities.  This had to happen at the rear, in the only space available.

Solution: R Dawson Architect drew up designs to provide a meeting/training room, an enlarged bar on the main level and another changing room and a room for a league referee on the lower floor. The plans included upgrading the WC facilities and providing a new accessible WC and ramp to the front entrance off High Street

R Dawson Architect acted as lead consultant for this design and build project with co-ordination of CDM co-ordinator, structural engineer, party wall assessor and contractor.

Planning Approval for the design was granted and, as a Grade II Listed building, proposals were discussed with the Conservation Section, Bradford Metropolitan District Council and Listed Building Consent was approved.

The Party Wall Surveyor negotiated building up to the boundary line with the adjacent public house and completed the Party Wall Award.

R Dawson Architect obtained building regulation consent after coordination with structural engineering.   Information was also required and provided so that the premises could be re-licensed, necessary because of the adjustment to the use of the premises and means of escape in case of fire. Some asbestos identified during the survey was removed by specialists prior to starting the building work.   The project was completed in late 2006.